15 Ağustos 2014

BARTIN: YOLDA YEMEK MOLASI


1991 senesinde Zonguldak'tan ayrılıp şehir statüsüne kavuşan Bartın, bu statüye rağmen, özellikle ilçesi Amasra'nın gölgesinde kalmış bir şehir: Amasra'nın o güzel deniz manzarası, kısmen de olsa halen izlerini taşıdığı Cenevizlere kadar uzanan tarihi gibi özellikler maalesef Bartın'da yok... Aslında şehrin tarihi M.Ö. 14. yüzyıla kadar gidiyor gitmesine de, geriye kalan pek bir şey yok ne yazık ki.... Bu nedenle de bu şehir, Amasra'ya giden birçok gezgin için, sadece içinden geçip gittikleri bir güzergah çoğu zaman...

Ama yine de Bartın'da 1-2 saatlik bir mola vermek hiç de fena bir fikir değil: şehrin içinde, az da olsa, geçmişin mübadele sonrası kaybolan çok kültürlü yapısını yansıtan eski evleri görmek, fotoğraflamak mümkün. Üzerine bir de, şehre canlılık katan Kocanaz çayına nazır bir kahve, bir çay içmek de cabası...





Ama Bartın'daki kısa bir molayı özellikle yöresel yemeklere meraklılar için tavsiye ediyorum. Kocanaz çayı kenarında açılmış olan Taş Ev Restoran, Bartın'a özgü yemekleri bulabileceğiniz ender mekanlardan biri. Eski bir evin restore edilmesi sonucunda ortaya çıkmış olan bu mekan, yöresel olmaya çalışmış iç dekorasyonuyla ve profesyonele yakın sayılabilecek hizmet anlayışıyla, farklı bir mola için güzel bir seçim teşkil ediyor.



Yöresel menü ise şu şekilde: yemeğe "pumpum çorbası" ile başlanıyor... Un ve yağ tadının ağır bastığı, mideyi zorlayıcı bir çorba... Ağır gelse bile, tatmakta fayda var.







Çorbanın ardından, "maydanoz dolması" geliyor.. Dolma denince aklınıza gelen tüm görüntüleri bir kenara bırakın zira bu bir dolma değil... Domates soslu bir suyun içinde küçük köfteler, üzerine de yoğurt dökülmüş... Tadı da enfes...






Yöresel menüdeki ana yemek ise "bartın mantısı"... bohça böreği görüntüsündeki bu yemeğin içinde ise pirinç ağırlıklı bir karışım var, üzerine de yoğurtla domatesli sos dökülüyor.








Yöresel menünün son adımı ise kuru baklava... Güneydoğu Anadolu mutfağında alıştığımız baklavalardan daha farklı bir tat var bu baklavalarda...







Yöresel yemek sunan restoranların sayısının her geçen gün azaldığı günümüzde, sırf bu restoranda farklı bir deneyim yaşamak için bile Bartın'a gelinebilir aslında... O yüzden, Bartın'dan geçerek gideceğiniz bir destinasyon varsa, zamanlamayı öyle ayarlayın ki, Taş Ev Restoran'da unutulmaması gereken lezzetleri tadacak zamanınız olsun... Üzerine bir de bir-iki eski Bartın evi fotoğraflayabilirseniz, ne mutlu size...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder